|
|
TEKNİK HİZMETLER |
|
Neden UPS - Kesintisiz güç kaynağı kullanılmalı.?
Kritik yükleri kesintisiz beslemenin yanı sıra gerilim efektif deger,frekans ve dalga şekli gibi tipik büyüklüklerini ,şebekenin sağlayamayacağı doğrulukta veren KGK şebekenden çektiği AC türündeki elektrik enerjisini önce bir doğrultucu üzerinden DC enerjiye dönüştürür.
Doğrultucu hem yüke gerekli biçimde enerji sağlayan eviriciyi besler hemde ara devrede yer alan akümülatör grubunu doldurur(şarj eder)Eviricinin görevi sağlanan DC enerjisinden istenen standart efektif değerde ve frekansda AC dalga şeklini üretmektir.Doğrultucu çıkışı nominal DC değerde tutulur yük evirici üzerinden beslenir.Şebeke geriliminin sınır değerlerinin dışına çıkması veya kesilmesi durumunda doğrultucu çalışmaz.Evirici akümülatörden çektiği DC enerjisi ile yükü kesintisiz olarak istenen değerde beslemeye devam eder.
Akümülatör grubunun depoladığı enerji sınırlı olduğundan kesinti uzun süre devam ederse doğrultucunun yedek bir motor jeneratör grubu tarafından beslenmesinde yarar vardır.
Kontrol elektroniği ünitesi şebeke doğrultucu akü ve eviriciyi sürekli olarak denetleyerek bu birimlerin uyum içerisinde çalışmasını sağlar.
Elektrik enerjisinin gittikçe yaygın kullanım alanı bulması hayati önem taşıyan yada sürekli çalışması gereken cihaz ve sistemlerde uygulanması bu enerjiyi üreten kaynakların güvenilirlik sorununu gündeme getirmiştir.Tüketilen Elektrik Enerjisinin %95 den büyük bir oranını sağlayan AC şebeksinde güvenilirlik için alınan tüm önlemler bile günümüz uygulamalarında yeterli olmamaktadır.Kritik yük olarak değerlendirilen cihazların kesintisiz güç kaynakları üzerinden beslenmesini zorunlu kılmaktadır.
AC şebekeleri aşağıda özellikleri sağladığı varsayılan gerilim kaynaklarıdır:
- Sabit efektif deger ve sabit frekansta alternatif gerilim sağlar.
- Gerilim dalga şekli sinüzoidaldır
- Sağlanan enerji süreklidir.
- Sıralanan özellikler yükleme şekli ile değişmez
Ancak bu özellikleri pratikde bulmak mümkün değildir.Şebekeyi Oluşturan güç santrallerindeki jeneratörlerden tüketicinin bağlandığı besleme klemensine kadar bütün birimler belirtilen özellikleri sınırlı olarak sağlar.Gerilim Efdektif değeri ve dalga şeklinin değişmesi genellikle yüklenmeye bağlıdır.Kısa devre empedansının ideal olarak sıfır olamaması çekilen akıma bağlı olarak gerilim değişmesine neden olur Efektif değeri sabit tutmak için gerilim regülatörlerinden dalga şeklini düzeltmek için filtre devrelerinden faydalanılabilir.
Şebekenin herhangibir noktasında oluşabilecek geçici arızalar da tüketiciyi etkilerEnerji nakil hattının kopması aşırı yüklenmede kesicilerin devreyi açması hatta yıldırım düşmesi indirici ve yükseltici trafoların devreye girip çıkması gibi durumlarda gerilimde uzun yada kısa sürli kesintiler görülür ve tüketici temiz enerji ile beslenemez.Buna benzer durumlarda motor-jeneratör grupları gibi yedek güç kaynaklarına başvurulabilir.Ancak bunlar elektro mekanik dönüştürücüler olduğundan kesinti süresi belli bir degerin altına indirilemez.Kesintisi sırasında grubun otomatik olarak çalıştırlıması ve sürekli rejime girmesi bile birkaç dakika alır.Grubun Sürekli çalıştırılması ve kesinti ile yükün jeneratöre aktarılması birkaç yüz milisaniye süre gerektirir.Bu da ekonomik açıdan verimli olmayabilir.
Modern teknolojinin getirdiği olanaklar yanında Karşılaşılan belkide en önemli problem elektrik gücü ile çalışan bir takım cihaz ve sistemlerin beslemede görülebilecek çok kısa süreli aksamalardan bile etkilenmeleridir.Hastaneler,Havaalanları,Haberleşme merkezleri gibi kuruluşların kesintilere karşı tahammülü gittikçe azalmaktadır.Örneğin bir açık kalp ameliyatı veya iniş sırasında uçağa gerekli bilgilerin aktarılması anında doğabilecek kesintiler hayati önbem taşımaktadır.
Şebeke arızaları endüstriyel otomasyon sistemlerinde verimi büyük ölçüde etkilemektedir.Süreklilik isteyen proseslerde Kesinti sonucu dogan malzeme ve iş gücü kayıpları önemli boyutlara ulaşmaktadır. Gerek hayati önem taşıyan kuruluşlarda gerekse endüstriyel uygulamlarda gittikçe yaygın kullanım alanı bulan Kesintisiz Güç Kaynakları daha yaygın olarak bankacılık işletmeclik gibi çabuk etkilenen kritik yüklerin bulunduğu yerlerde kullanılmaktadır.Birkaç saniyelik kesintiler bile hassas cihazlardaki bilgilerin yok olmasına ve hatalı bilgilerin oluşmasına neden olmaktadır.
Kesintisiz ğüç Kaynakları işte bu gereksinimlerin zorlaması ile ortaya çıkmış statik elektronik düzenlerdir.Güç Elektroniği ve elektronik kontrol tekniğiindeki gelişmelere paralel olarak gerçekleştirilen Kesintisiz Güç Kaynakları günümüzde tüketicinin tüm isteklerine cevap verebilecek özellikde ve performansta yapılabilmektedir.
Onun hepimiz için bir kez veya başka; bir e-posta yazarken veya Photoshop bazı resimler kadar dokunaklı, ve aniden oldu, güç sadece bir an için ikinci söner. Her şey titreşiyor kapatıp tekrar açın. Genellikle, o kadar büyük olacaktır. Size çalar saat ve thats sıfırlamak gitmek bu. Ama ... size sadece bilgisayar üzerinde çalışırken her şeyi kaybettim.
Emin, bilgisayar doğru tekrar bir saniye sonra dönüyor, ama işe bir saat kaybettik.
Gibi kısa elektrik kesintisi bazı büyük hasar sayesinde uğramış gibi görünüyor Veya, bilgisayarı yeniden açmak değil, daha kötü.
Bu nedenle ve daha kişisel bilgisayar ev kullanıcıları daha fazla güç koruma, özellikle de enerji krizi bazı yıl önce acı yatırım yapıyor olması. Tabii ki, bu gerçekten basit gerçeği, bu gün ve yaş, herkes ve bir bilgisayarı var bizim için bilgisayarları kullanmak için aşağı geliyor fazla say, önemli olduğu, doksanlı, ne zaman PC pazarının hâlâ bir eğilimi bir hobisi sanayi çeşit olarak görülmektedir.
Amacıyla bu gün normal olarak günlük hayat yaşamak Basitçe söylemek gerekirse, bizim ihtiyacımız bilgisayarlarda itimat ve güç koruması mümkün olduğu konusunda büyük bir yardım etmektir.
Eğer ev bilgisayarı için kesintisiz güç kaynağı sonra ise, iyi FCM Fplus ile gidiş dikkate tavsiye olabilir. FCM biri bu yaptıkları basit gerçek için birkaç yıl için güç koruma önde gelen isimleri olmuştur güvenilir ürünler, genellikle kendi garantileri dayanmak üretme eğilimindedir.
Bu temelde elektrik kesintileri veya diğer tutarsızlık durumunda fazladan yaşamı ile ev bilgisayar sağlamak için basit bir birimdir. Basit, kullanımı kolay, onun yükleme ve aşağı güvenli bir şekilde ne zaman güç söner herşeyi kapatmak için ekstra zaman dört dakika sağlar.
Iken de 3.105 adet de bulduğu ev kullanıcıları, inşaat için dünya çapında ofislerinde iş istasyonları için yedek olarak endüstriyel kullanımlar başarı bir çok. Gibi bir ofis yöneticisi istediği son şey tam bir gün bir güç spicy nedeniyle çalışma değer kaybetmeye Bu nedenle, elbette, duruyor.
Her ne kadar geliyorum, sadece sizin korumalı olduğundan emin olun rüzgar. Güç tutarsızlıklar herhangi bir zamanda, bu nedenle her zaman hazır bir fırtına değil, diyelim ki, sırasında oluşabilir.
UPS ve ve hasar ani elektrik kesintisi, kesintileri, ya da diğer güç nedeniyle dan getting donanım değerli bilgisayar korunmasında da önemli aksesuarları yardımı ile ilgili sorunlar. Çeşitli sektör genelinde bilgisayar artan kullanımı da UPS büyük talep sonuçlandı. UPS olmayan bir bilgisayar her zaman ani elektrik kesintisi, kesintileri gibi risk altındaysa, ve ani ve veriler bilgisayara kaydedilen bilgisayar donanım ağır hasara neden olabilir. Böylece, UPS ve tüm gerekli aksesuarlar sahip kaliteli onları korumak için önemlidir kaydedilmiş belgeleri bilgisayarınızı korumak için. Bu UPS en etkin şekilde gerçekleştirmek için yardımcı olacaktır.
UPS, tüm aksesuarları ile birlikte bugün her şirketin bilgisayar yoluyla görev yapar, her kuruluş için bir omurgası haline gelmiştir. Böylece gibi hayati elektrikli cihazlar için güvenlik acil güç kaynağı sağlamak için, UPS yaygın bu hatalı güç durum savaşmak için kullanılır. Verimli UPS görevi yönetmek mümkün olan UPS izleme yazılımı olmadan bir hayati ve temel UPS UPS düzgün işlemesi için gerekli aksesuar. Bu UPS aksesuar hemen bilgisayardaki tüm hayati bileşenin güvenliği koruma ile birlikte düşük pil durumunu veya güç kesintisi durumunu tanımlamak için geliştirilmiştir. Tüm UPS boyunca UPS kontrol ve izleme yazılımı ile UPS performansını arttırmak gelir.
UPS, yaygın batarya olarak geri sevk-up, bilgisayar acil güç sağlamak yardımcı güç ani at break. Gibi anlık güç ve bilgisayarlar ve diğer kritik ekipman koruma sağlamak için kullanılır Oldukça bekleme jeneratörleri veya acil güç sistemi farklıdır. UPS beş ile on beş dakika bağlı olarak güç yedekleme sağlar yük ve KGK watt. Bu kullanıcıya kaydetmek ve sistemi kapatmanızı veya yedek bilgisayarlara yardımcı güç kadar kullanılan zaman verir geri yüklenir. Satınalma UPS da akü kabini, adaptörler, yedek parçalar, yedek batarya, güç dağıtım şeritler vb gibi farklı UPS aksesuarlar ile sağlayacaktır
Yazılım, kabine, elektrik dağıtım şerit, adaptörler, sensörleri ve paneller gibi farklı UPS aksesuarları değerinde ve UPS dayanıklılığını eklerken hayati rol oynamaktadır. Bu aksesuarlar çoğu, daha fazla çalışma sonucu sürekli akış güç koruma hizmeti en üst düzeyde sağlamak için gereklidir. Bu aksesuarlar sadece UPS zarif ve modern bir görünüm ama o da işlenebilme, işlevsellik ve KGK sisteminin güvenilirliğini arttırmak yapamaz.
İnsanlar ne zaman önemli bir proje ve çalışma programını aniden ana güç kaynakları ani veya brownouts nedeniyle başarısız olan önemli veri kaybetti. Böyle bir durum, UPS (Kesintisiz güç kaynağı) önemli bir rol olarak elektrik kesintileri süre içinde güç oluşturmak için bilgisayar yardımcı olur çalış. Aracı olarak sisteme güç sağlayan en kısa sürede yardımcı şebeke arz başarısız olur ve aynı zamanda operasyonel cihazlara sürekli bir gerilim çıkışı sağlar.
UPS Güç Çözüm seçme
UPS güç çözümü tercih yapmadan önce, kendisi için güç yedekleme gereken süre konsantre gerekir. UPS 500VA sunar 5-6 dakika güç yedekleme kapasiteli, bir süre 1000VA UPS bilgisayarınıza güç yedekleme üzerinde 20 dakika sağlayabilir. Eğer uygun bir satın bir UPS büyük bir güç çözümüdür. Bazı UPS popüler türlerinden Off-line KGK, Bekleme UPS ve Line-Interactive UPS içerir.
Bazı UPS güç kaynağının Ortak avantajları
Bu gibi aşağıdaki güç sıkıntılara karşı sisteminizi UPS güç çözümleri:
Aniden voltajı yıldırımlar nedeniyle artış anlık voltaj nedeniyle yıldırım veya yeralan güç ızgaralara kaynakları Gelen gerilim Güz Elektrik toplam bozukluğu Rahatsızlık elektrikli aletler den
Açılış ve günümüzde elektrikle çalışan kapılar kapanıyor için UPS, güç kaynağı acil kaynağı olarak istihdam edilmektedir. Onlar sadece bir güç kaynağı olarak kesintisiz güç kaynağı gerektirmeyen yeterli yarar şebeke kaynağı başarısız olması durumunda bulunmaktadır. Eğer satın almak, o zaman online mağaza ile devam daha daha iyi seçenektir istiyorum.
Bulgu UPS Güç Çözümleri
İnternet konut Kim Kimdir UPS güç çözümleri sunan tesis online mağazadan bir numara. Onlar başlatmak ve güç kaynakları tutmak 24x7x365 çalışır. Hepsi marka UPS (ler) ve jeneratör müşterilerin her zaman her yerden satın alabilirsiniz oluşturmaktadır. Aslında, onlar da satış bakım ve onarım hizmetleri sonra sunuyoruz. Bunun için, güvenilir bir online mağaza bulmak için kapsamlı bir arama yapın. Ne bekliyorsun?
Bu modern dönemde, insanların yoğun elektrik bağlıdır. Sık sık elektrik kesintileri onları felç bırakın. Amacıyla, Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) hatalı zamanlarda önemli bir yedek güç olarak tanıttı sahip insanların gereksinimleri gerçekleştirmek için. Güç geziler ve keser sık görülür; dolayısıyla bu tür cihazların evlerin talep hitap tanıtıldı, ofisler, sanayi tesisleri ve hastaneler. Ayrıca sürekli bir güç kaynağı veya pil yedekleme, Kesintisiz güç kaynağı olarak bilinen bağlı elektrik ekipmanları çalıştırmak için ayrı bir kaynaktan güç sağlayarak elektrik sürekli tedarik ulaştırır kullanılamaz zaman yardımcı güç. Olarak jeneratörler bir anlık elektrik kesintisi anlık koruma vermeyin UPS daha jeneratörler daha önemlidir.
Türleri Kesintisiz Güç Kaynağı ile
Genel olarak, KGK üç tip piyasada - off-line, line-interaktif ve on-line vardır. Kadar elektrik kesilmesi durumu gerçekleşir off-line UPS boşta kalır. En kısa sürede durum olur, bu bilgi anında kendi güç kaynağından güç sunuyor. A line-interaktif UPS ayrıca ana AC güç bağlıdır. Zaman güç kaynağı, çift yönlü birim başarısız inverter moduna batarya sağlamak bağlı alır. Bir on-line UPS durmadan enerji rezervlerinden korumalı yüklemek için yetkilerini teklif bir kurşun-asit batarya saklanır. Aslında, UPS ayrıca tüm ortak güç sorunlara karşı koruma sağlar.
Bazı UPS hayati parçaları redresör, şarj, akü, invertör, bakım bypass ve statik geçiş içerir. Onlar UPS mükemmel çalışma çok önemli bir rol oynar. Ev gibi ofis Uygun, cihazın maliyet karşılığı küçük bir miktardan muazzam miktarda kullanılabilir. Cihaza sahip sonra, bilgisayarda veri kaybı elektrik kesintileri nedeniyle düşünmeden çalışabilirsiniz.
Alış Kesintisiz Güç Kaynağı
Orada online stok mevcut UPS her türlü satan bir dizi çok ekonomik fiyatlara vardır. Cihazla ilgili olan daha fazla bilgi için, internet üzerinden çok geniş bir arama yapabilirsiniz. İnternet ürün ve kullanımı hakkında bilgi numarası ile sular altında olduğunu. Online mağazalar yoluyla satın almak o özgür ve elektrik kesintileri güvenli hissediyorum zaman önemli bir proje üzerinde çalışıyoruz.
|
|
|
UPS Seçimi Nasıl Yapılmalıdır.?
KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARINDAN BEKLENEN ÖZELLİKLER
GERİLİM KARARLILIğI
Yükü besleyen UPS çıkış geriliminin değişik koşullarında ayarlanan değerinin korunmasıdır.
- Giriş Gerilimine Göre Çıkış Gerilimi Regülasyonu
Türkite şartlarında şebekenin yaklasık%20 oranında değişmesinde Kesintisiz Güç Kaynağı çıkış gerilimin değişmesidir.Modern bir UPS ‘de bu değer %1 den küçüktür.
- Yüke Göre Çıkış Gerilim Regülasyonu Kesintisiz Güç Kaynağı Çıkışına Bağlanan Yükler sıfırdan %100 yüke kadar değiştiğinde çıkış gerilimde meydana gelen değişmedir.Bu değer %1 ‘den küçük olmalıdır.
FREKANS KARALILIğI
Yüke verilen gerilimin frekansıda ayarlanan değerinde korunmalıdır.Şehir Şebekesinde üretim teknolojisinin yapısından dolayı frekans oynamları mevcuttur.Bunların bilgisayarın veya kritik yüklerin işleyişini bozmaması için belirli seviyelerde tutulması gerekir.Şehir Şebekesinin 49.5 Hz 50.5 Hz arasındaki Değerleri kabul edilebilir.İyi bir Kesintisiz Güç Kaynağı bu sınırlar içerisinde şebeke ile senkron olabilir.ve bu sınırların dışında kendi ürettiği son derece kararlı %0.01’lik 50 Hz’e geçer.Bu geçişin çok hızlı olusu mahzurludur.ve 1 Hz/sn !lik bir frekans değişimi uygundur.
- ANİ YÜKE CEVAP VEREBİLME(DİNAMİK REGÜLASYON)
Çıkış yükünün ani olarak sıfırdan %100 yüke kadar değişmesi şebekenin kesilmesi veya geri gelmesi anında çıkış gerilimde meydana gelen değişmedir.Bu oynama %10 dan küçük olmalı ve bir periyot sonunda statik regülasyon bandına girmelidir.
- ÇIKIŞ GERİLİM HARMONİK DİSTORSİONU
Toplam Harmonik distorsionu(THD)çıkış gerilimlerinin içerdiği harmoniklerin ölçüsüdür.Lineer yükte %5 lineer olmayan yükte %7.5 den küçük olması gerekir.Modern Kesintisiz Güç Kaynaklarında(ups) %3 Mertebesindedir. Büyük L ve C elemanları ile kare dalga bile süzülerek % 3 distorsiona düşürülebilir.fakat böyle bir kesintisiz güç kaynağının çıkış empedansı çok büyük ve dinamik regülasyonu çok kötüdür.Bu nedeler modern Kesintisiz Güç Kaynaklarında Yüksek Frekanslı PWM ile tüm harmonikler özellikle düşük frekanslı bileşenler çok daha küçük yapılarak THD küçültülür.
AŞIRI YÜK VE KISA DEVRE KORUMA
Bütün önlemler alınsa bile KGK uzun ömrü süresince aşırı yüklere ve kısa devrelere maruz kalacaktır.İyi bir Kesintisiz Güç Kaynağı (ups) bu tip etkilere maruz kaldığında arıza yapmamalı ve sistemi beslemeye devam etmelidir.Bunun için verilebilecek değerler %150 Aşırı yükte gerilim regülasyonu sınırları içerisinde kalarak en az 1 dakika çalışmalıdır. Kısa devre ise çıkışın tamamen korunması ve kısa devre kalktığında dışarıdan müdahale gerekmeksizin çalışmanın devam etmesi aranması gereken bir özelliktir.
YÜKSEK VERİM
Kesintisiz Güç Kaynağı Bünyesinde Çeşitli Alt sistemlerden oluşmaktadır. Her sistemde kayıp söz konusu olduğundan tüm sistemin verimi cihazın iç kayıplarını gösterir.İyi bir Kesintisiz Güç Kaynağının (UPS)verimi yüksek yani toplam kaybı düşük olmalıdır.%85 sistem veriminde ulaşılabilen iyi bir verim değeridir
AKÜLER
Akü teknolojisi son yıllarda büyük ilerleme kaydetmiştir.Bir çok yabancı firma amansız bir teknoloji savaşı içerisindedir.Tam bakımsız,kapalı kurşun asit aküler hemen hemen tüm Kesintisiz Güç Kaynağı üreticileri tarafından kullanılmaktadır.Burada Küçük Hacmin ve kapalı kutunun getirdiği bir dezvantaj akülerin aşırı deşarj a maruz kaldıklarında bozulmalarıdır.Diğer bir özellikte deşlarjdan sonra tekrr belirli bir seviyeye ulaşma süresidir.Bunlar üretici firma tarafından belirtilen büyüklüklerdir.İyi bir seçim aşırı deşarjdan etkilenmeyen ve htta kısa devre bile edilebilinen aynı zamanda deşarj sonrası 2 saat içerisinde %80 kapasiteye ulaşabilen aküler olmalıdır.
Kesintisiz Güç Kaynağı seçimi yaparken üzerinde durulması gereken iki konu vardır. UPS den çalıştırılacak yükün veya yüklerin toplam kapasitesi VA cinsinden ölçümlemdirilmelidir. UPS den Beslenecek yük,seçilecek UPS in kapasitesini belirlemede büyük önem taşır.Yüksek kapasiteli UPS seçiminde, mevcut güce yakın değerde UPS seçimi enerji sarfiyatı,toplam yatırım maliyeti açısından kullanıcıya avantaj sağlayacaktır.Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konuda UPS de ileriye dönük kapasite arttırımını göz önünde bulundurmaktır.Gücü tespit edilen UPS in seçilmesinde ikinci önemli nokta, marka ve modelin belirlenmesidir. İhtiyaç duyulan KGK(kesintisiz güç kaynağı) bir yatırım olarak düşünülmelidir.
Seçilen UPS nin gücü opsiyonel özellikleri ne kadar farklı olursa olsun kullanıcı açısından bu yatırımın bedeli coğu zaman büyük önem taşır. FCM Kesintisiz Güç Kaynakları bu aşamada maliyet-kalite seçimi yapmakta zorlanan kullanıcılar için güvenli bir seçenek oluşturmaktadır. Esasen UPS seçiminde maliyet hesaplanırken sistemin alım bedeline ek olarak kullanım süresi içerisinde olusabilecek sorunlar ve bu sorunların kullanıcı açısından oluşturacağı data,işgücü,enerji gibi kayıplar gözardı edilmemelidir. Değerlendirilmesi gereken bu temel verilerin dışında, cihazın sahip olduğu diğer teknik özelliklerin, sunulan ek donanımların ve cihazın teknolojik düzeyinin iyi irdelenmesi , hatta teknik bir elemanın, bu konuda bir ön inceleme, projelendirme yapması gerekebilir.Kesintisiz Güç Kaynağı(ups)hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan kullanıcılar açısından,UPS seçimi oldukça risklidir.
AŞAğIDA BAZI CİHAZLARIN GÜÇLERİ BELİRTİLMİŞTİR !!!
Sunucu.........................500 VA
Standart PC....................500 VA
Multimedya PC..................250 VA
Ağ Sunucusu....................750 VA
Dump Terminal..................100 VA
PC Terminal....................150 VA
14 inch Monitör.................75 VA
15 inch Monitör................100 VA
17 inch Monitör................150 VA
Inkjet Yazıcı..................100 VA
Nokta Vuruşlu Yazıcı...........150 VA
Lazer Yazıcı...................500 VA
A3 Lazer Yazıcı................750 VA
Ağ Yazıcısı....................750 VA
Tarayıcı.......................100 VA
Kasa...........................300 VA
Router.........................200 VA
PBX Telefon Santralı...........300 VA
Faks...........................100 VA
Modem...........................50 VA
Kablosuz Telefon................20 VA
20 Watt Ampul...................30 VA
30 Watt Ampul...................45 VA
40 Watt Ampul...................65 VA
70 Watt Renkli TV..............150 VA
Kesintisiz güç kaynağı , UPS Sistemleri
Kesintisiz güç kaynakları temel olarak elektrik kesintilerinde ve voltaj frekans dalgalanması gibi düzensizliklerde bağlı bulunduğu cihazları koruma görevi üstlenir.
Özellikle bilgisayar kullanımında KGK, donanımının yanı sıra, yazılımları da koruyucu bir özellik taşıyor. Herhangi bir çalışma anında aniden kesilen elektrik nedeniyle herhangi bir işinizin yarım kaldığını ya da oluşan hataları gidermek için ne kadar emek ve para harcadığınızı düşünün. KGK kullanımı ile elektrik kesintilerinde veya düzensizliklerinde bilgisayarlarınızı çalıştırmaya devam edip uygulamalarınızı kullanabilir, işinizi tamamlayabilirsiniz.
Sadece elektrik kesilmesi bilgisayar kullanıcıları için sorun oluşturmaz. Şebeke voltajı Türkiye için 220 volt dense de aslında çeşitli sebeplerle bu gerilim artabilir, azalabilir, yani şehir şebekesinden her zaman düzenli olarak 220 voltluk gerilim alamayız. Fırtınalı havalarda elektrik direklerinin yıkılıp tellerin kopması, trafoya veya yakınlardaki bir elektrik kaynağına yıldırım düşmesi gibi doğal olayların yanında, sanayi bölgelerinde bulunan makinelerin çektiği yüksek akım, şebeke enerjisinde bozulmalara sebep olur. Elektrikle çalışan hassas cihazlarımız, örneğin bilgisayarımız, belirli toleranslar içinde kalan bozulmaları kabul eder. Fakat kabul edilebilir limitlerin aşılması ile birlikte bilgisayarlarımızda arızalar oluşması kaçınılmazdır. Bütün bu olumsuzluklarla karşılaşmamak için kesintisiz güç kaynağı kullanılmalıdır.
İdeal bir elektrik şebekesinde, 220 volt’luk cereyan sürekli olarak mevcut bulunmalı, buna herhangi bir parazit karışmamalı ve voltaj değişmemelidir. Ancak ideal olan bu şebeke gerilimi ülkemizde hemen hemen hiç sağlanamaz. Evlerimizdeki elektrik prizleri sadece bilgisayarlarımız için değil diğer hassas elektronik cihazlar için de tehlike arz eder. Meydana gelen elektrik kesintileri ve voltaj düşmeleri bilgisayarlarımızın ve monitörlerimizin ömrünü kısaltır. Monitörlerimizde zaman zaman meydana gelen dalgalanmaların ve çizgilerin nedenini merak ettiniz mi? Bunun sebebi, genellikle şebeke cereyanındaki problemlerdir. Buradan bilgisayarlarımızın fişe takılı olduğu her dakika öngörülenden daha çabuk yaşlandığı sonucunu çıkarabiliriz. Vücudumuzdaki statik elektrik ile kolayca bozulabilen elektronik devrelerin, ani akım değişikliklerinden ve dalgalanmalardan nasıl etkilenebileceğini tahmin etmek zor değil. Kaliteli bir güç kaynağının kullanılmadığı makinelerde karşınıza çıkabilecek tek sorun elektriğin kesilmesi olmayacaktır. Elektrik kesilmeleri sadece gözle görülen taraftır, problemlerden bir tanesi de elektrik şebekesinden gelen elektriğin düzensizliğidir. Bu düzensizlik yüzlerce dolar yatırdığınız donanımızı görünürde hiçbir sebep yokken bozacak kadar tehlikeli olabilir.
KGK ya da UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı - Uninterruptible Power Supply) olarak isimlendirilen donanımlar, kendilerine bağlı olan elektrikli cihazları, şebekeden gelen parazit ve dalgalanmalara karşı korur. Aynı şekilde elektrik kesintisi sırasında içindeki aküyü devreye sokarak size kesintisiz çalışma imkanı sağlar. Burada önemli bir noktayı tekrarlamakta fayda görüyoruz; kesintisiz güç kaynaklarının asıl görevi, cihazınızın kesintiye uğramadan, güvenli bir şekilde kapatılmasına olanak sağlamak ve şebeke geriliminden doğabilecek her türlü tehlikeye karşı donanımızı korumak olmalıdır.
Dikkat edilmeli
• Topraklama şart
Elektrikli cihazların topraklanması son derece önemlidir. Cihaz içerisinde oluşan bir elektrik kaçağı çok kötü elektrik çarpmalarına hatta ölüme sebep olabilir. Düzgün topraklanan bir cihazda ise şase ile tenimizin temas etmesi durumunda devre en kısa olan yoldan yani topraklanan alandan akacak, hayatımız kurtulacaktır. Öte yandan evinizde düzgün çekilmiş bir toprak hattı bulunmuyorsa alacağınız KGK’nın düzgün çalışması için mutlaka bu sorunu halletmeniz gerekir. Kesintisiz Güç Kaynakları fazla elektriği yok etmek için toprak hattına ihtiyaç duyar.
• Modem ve Network bağlantısı
Piyasadaki bazı KGK'larda standart güç kablosu girişlerinin yanında modem ve / veya ağ girişleri de bulunur. Bu sayede bilgisayarınız telefon ve ağ hattından (yıldırım gibi) gelen tehlikelere karşı da korunmuş olur. Satın aldığınız KGK’da böyle bir özellik bulunmuyorsa ayrıca satılan surge protector (ani gerilim koruyucu) adlı cihazları tercih edebilirsiniz.
• Her KGK aynı değildir
Kesintisiz Güç Kaynağı seçerken konu hakkında en azından biraz bilginizin olması seçiminizin sağlıklı olmasını sağlayacaktır, çünkü KGK'larının özellikleri bakımından ciddi farklılıkları bulunur. Donanımlarınızı, zamanınızı ve emeğimizi korumak için acele etmemeli, bu türlerden kendinize en uygun olanı seçmelisiniz. İşte KGK çeşitleri:
• Çalışma türlerine göre KGK'lar
Off-line: Basit ve ucuz bir KGK arayanlar bu seçeneğe göz atabilir. Bu ürünler bilgisayarınızı şebekedeki dalgalanmalardan korumayacak fakat elektrik kesilmelerinde devreye girerek en azından üzerinde çalıştığınız dokümanı kaydetmeniz için yeterli süreyi sağlayacaktır. Öte yandan bilgisayarınızın güç kaynağına güvenmiyorsanız bu tür KGK'lardan uzak durmanızda fayda var. Çünkü ülkemize özgü kronik gerilim bozuklukları, uzun vadede bir güç kaynağını rahatlıkla bozabilir. Bozulan güç kaynakları zaman zaman kendine bağlı donanımları da çalışmaz hale getirebiliyor.
• Line-Interactive
Bu sistemler Offline ürünlerden daha güvenlidir. Line-Interactive prensibi ile çalışan KGK'lar kendilerine bağlı bilgisayarları doğrudan şebekeden gelen cereyanla besler, buna karşın voltaj düştüğünde ya da yükseldiğinde devreye girerek şehir gerilimini keser ve cihazları bünyesindeki akü ile beslemeye başlar. Böylece bilgisayarımız bazı tehlikelerden korunmuş olur. Düşük maliyetleri açısından tercih edilebilir ürünlerdir, fakat tam güvenlik sağlayan On-line sistemlerin yerini tutamazlar.
• On-line Sistemler
On-line modeller için söylenecek ilk söz pahalı olduklarıdır. Fakat bu ürünler özellikle bilgisayarlar ve diğer hassas cihazlar için en uygun seçimdir. Bu tür KGK'lar sayesinde bilgisayarınız şebekeden tamamen izole edilir. Şebekedeki elektrik ile online KGK'nın aküleri şarj edilir, bu aküler de çeşitli filtreler yardımıyla bilgisayarınızı besler. Yani şebekede meydana gelebilecek tüm istenmedik durumlar on-line KGK'nın arkasında kalır.
• Çıkış gerilimlerine göre
KGK'lar ürettikleri elektriğin şekline göre de çeşitlendirilebilir. Teknik olan bu konunun detaylarına girmeden kısaca anlatmak gerekirse; piyasada bulabileceğiniz bir KGK; kare, sinus, modifiye kare (MSW, Modified Sign Wave) ve ya genlik modülasyonu (PWM, Pulse Width Modulation) dalga prensiplerinde çalışabilir. Sinus dalga çıkışlı sistemler, kullanılan en pahalı ve en sağlıklı enerjiyi üreten KGK'lardır. Şebeke gerilimi sinüs dalgaları biçimindedir. Bu tür dalgaları üretebilen KGK'larda alternatif akımın geçişleri son derece yumuşaktır. On-line sistemlerin çoğu sinüs çıkış üretir. En basit yapıya sahip KGK sistemlerinde ise kare dalga çıkışı kullanılır. Bu sistem zaman zaman bilgisayarlar üzerinde zararlı olabilmektedir. Diğerlerine göre daha gürültülü çalışan bu ürünlerin voltaj geçişleri serttir, bu yüzden elektronik cihazları zorlayabilir. Kare dalganın geçişlerindeki sertliği giderebilmek için alınan bazı önlemler sayesinde Modifiye veya Yalancı Kare Dalga (Modified Sign Wave) diye adlandırılan yeni bir sistem kullanılmaktadır. Yine aynı sebeplerden dolayı geliştirilen ikinci sistem de Genlik Modülasyonu (PWM, Pulse Width Modulation) yöntemidir. Bu yöntem de aküden gelen düz kare çıkışı düzeltir, fakat şebekeden gelen elektrikte herhangi bir fayda sağlamaz. Bütçeniz izin veriyorsa tercihinizi sinus dalga çıkışlı sistemlerden yana kullanmalısınız. Maliyeti düşürmek için ikinci tercihiniz sinus benzeşimli PWM KGK'lardan yana da olabilir.
Kaliteli bir UPS'te aranacak özellikler
* Şebekedeki kesinti ve gerilim düşme sorunlarına çözüm getirmelidir.
* Sürekli güç ve filtreleme sağlamalıdır.
* Anlık aşırı gerilim yükselmelerini (peak) yok etmelidir.
* Şebeke gerilimindeki gürültüleri (parazit) ortadan kaldırmalıdır.
* Aşırı yüklenme ve akü zayışaması için koruma sağlamalıdır.
* Gelişmiş modellerde mutlaka ağ üzerinden izlenebilme ve kontrol edilme özellikleri aranmalıdır. * Uygun yazılımlar yardımıyla Novell, Windows NT, Windows95 / 98, MS-DOS, Unix ve IBM AS400 işletim sistemleri tarafından erişilebilen bir KGK, tercihen şu bilgileri rapor edebilmelidir; a) Giriş - Çıkış gerilimleri / Akımları, b) Yük yüzdesi, c) Akü ısısı / Yedekleme süresi, d) Ağ üzerinden veya otomatik kapama.
• Akülere de dikkat
KGK'ların içinde kullanılan akünün kalitesi de ürünün maliyetini ve kalitesini doğrudan etkiler. Kesintisiz güç kaynaklarında üç çeşit akü kullanıldığı görülüyor. Birincisi kurşunlu sulu akülerdir. Otomobil ve diğer taşıtlarda kullanılanlardan fazla farkı olmayan bu ürünler bakım gerektirdiği için kullanışlı değildir. Çeşitli aralıklarda su eklemek gerekir, zararlı gazlar çıkardığı için kapalı yerde kullanılması sağlığa zararlıdır. İkinci tip aküler olan kurşunlu kuru aküler ise bakım gerektirmez. Sulu aküye göre, insan sağlığını daha az tehdit eder. Ömrü NiCd akülerin yarısı kadardır. KGK'larda kullanılan depolama seçeneklerinden bir tanesi de NiCd bataryalardır. Bu bataryalar hızlı dolma ve deşarj olma yetenekleri sayesinde son yıllarda tercih edilir oldular. Ni-CD aküler bakım gerektirmezler, ayrıca oldukça uzun ömürlüdürler. Uzun süre boş kalabilirler, fakat yarı dolu halde kalmaları durumunda zarar görebilirler. Bunun yanı sıra Ni-Cd aküler, uygun şekilde imha edilmedikleri takdirde çevreyi kirletirler. İçeriklerinin suya veya gıdaya karışması durumunda canlıları zehirleme riski çok yüksektir.
• Bir KGK ne kadar güçlü olmalı?
Bu sorunun cevabını tabii ki ihtiyacınıza göre değişecektir. 350 Watt’lık güç kaynağına sahip güçlü bir bilgisayarınız ve 17 inçlik monitörünüz olduğunu varsayalım. Herhangi bir terslik olduğunda bilgisayarınızın çalışmaya devam etmesini istiyorsunuz. Bu listeye karanlıkta kalmamanız için gereken bir ışık kaynağını da ekleyelim. Şimdi bu cihazları besleyecek bir KGK'nın sahip olması gereken minimum VA (volt-amper) miktarını bulacağız. Yaklaşık volt-amper değerini bulmak için iki kuraldan birini uygulayabilirsiniz:
Cihazınızın amper değerini biliyorsanız bu değeri şebekeden gelen volt değeriyle çarpmanız gerekir. Yani amper x 220 volt = volt-amper (VA). Watt değerini biliyorsanız, uygulayacağınız formül: watt x 1.4 = volt-amper olmalıdır. Bu formülleri ihtiyacımıza uyguladığımızda
Bilgisayarımızın 350 watt güç kaynağı x 1.4 volt = 490 VA ihtiyaç
17" monitor için 120 watt güç kaynağı x 1.4 volt = 168 VA ihtiyaç
Flüoresan aydınlatma için 0.2 amper güç kaynağı x 220 volt = 44 VA ihtiyaç
Toplam ihtiyacımız 702 VA
Yani alacağımız KGK'nin besleme ünitesi 702 VA'den güçlü olmak zorundadır, 800 VA'lik bir KGK seçmek uygun olabilir. Eğer bu işlemler sonucunda bulacağınız güç değeri 10 kVA (10.000 VA)'dan büyükse iki veya üç fazlı şebeke bağlantısı kullanmanız gerekecektir. Bu durumda KGK üretimi yapan bir firmaya veya bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.
UPS seçiminde dikkat edilecek noktalar
* Giriş gerilimi değişim aralığı
* Çıkış gerilimi sürekliliği
* Aşırı yüklenme koruması
* Kısa devre koruması
* Şebeke gürültüleri izolasyonu
* Yüksek güvenilirlik ve düşük arıza
* UPS çıkış gücü
* Destekleme süresi
* TÜV, UL, EMI, FCC uyumluluğu
* Büyük üretici firma ve sürekli servis
* Yerli üretim ise TSE, ithal üretim ise, ISO 9001 vb. kalite belgelerini mutlaka arayın
* Akü tercihlerinizi uzun ömürlü (10 yıl gibi) seçeneklerden yana kullanın.
• Ne kadar dayanabilir?
KGK'nın sahibi olduğunuz donanımı ne kadar süreyle besleyebileceğini amper-saat (Ah) değeriyle öğrenebilirsiniz. Bu değeri bulmak için, KGK'nın içindeki akünün kapasitesini ve KGK'ya bağlı cihazların ne kadar elektrik harcadığını bilmek gerekiyor. Örnek olarak ele aldığımız sistemin ortalama 320 watt güce ihtiyacı olduğunu varsayalım. KGK'nın aküsünün de 36 volt olduğunu farz edersek; 320 watt / 36 volt = 8.8 amper-saat diye bir hesap yapılabilir. Böylece 4 Amper/saatlik bir akünün, sisteminizi yaklaşık bir saat boyunca çalıştırabileceği sonucunu buluyoruz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konuyu belirtmekte fayda var. Elektrik kesildikten sonra KGK aktif hale geçtiğinde, fazla yük çeken cihazları açmamanız gerekiyor. Çünkü bu tip cihazlar çalıştırıldıkları birkaç saniye içerisinde normalden daha fazla akım çekerek sistemin devre dışı kalmasına sebep olabilir.
Kesintisiz güç kaynağı kullanım alanları;
Kesintisiz güç kaynakları sabit ve kesintisiz elektrik enerjisinin olması gerektiği her alanda güvenle kullanılabilir. Günümüzde kaliteli elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan alan hemen hemen kalmamıştır.
Güç kaynağı büyük yatırımlar yaparak satın aldığınız elektronik cihazlarınızın hem şebeke voltajındaki dalgalanmalardan etkilenmesini engeller hem de enerji kesintilerinde isteğe bağlı olarak uzatılabilecek akü süresi ile çalışmalarınızın kesintisiz devam etmesini sağlar.
Askeri tesisler de olmazsa olmaz bir üründür kesintisiz güç kaynağı, kritik öneme sahip askeri ekipmanların en zor anda kesintisiz çalışabilmesi gerekir.
Tıp sektörü içinde vazgeçilmezdir Kesintisiz güç kaynakları, önemli bir ameliyatın yarıda kalmaması anlık bir kesintinin bile yaşanmaması gerekir.
Bilişim sektörü için çok önemlidir güç kaynağı, kesintisiz internet hizmeti sağlayabilmek önemlidir.
Sanayi için iyi ki UPS teknolojisi var. Kesintisiz ve kayıpsız üretim tüm ülkemiz için önemli.
Hatta evde kullandığınız kişisel bilgisayarınız için bile çok önemlidir güç kaynakları sizin için değerli olan bilgi,belge ve zaman kaybını engeller.
Kesintisiz güç kaynağı kullanın, kesintisiz yaşayın..
FCM Kesintisiz güç kaynakları geniş ürün yelpazesi ve esnek fiyat aralığı ile sizleri bekliyor.
Yeni nesi western serisi kesintisiz güç kaynağı ile kritik öneme sahip elektronik sistemlerinize kesin güvenlik önlemleri sunuyoruz.
|
|
|
UPS Nedir.?
UPS(Uninterruptible Power Supply)Olarak Tanımlanan Kesintisiz Güç Kaynakları Kendi İçerisinde Çalişma Prensibi Olarak Farklı İsimlerde Anılmaktadir.
Ana Mantık Olarak Görevi Bağlı Bulunduğu Yükü Elektrik Enerjisi Varken Şebeke Enerjisinde Oluşabilecek Dalgalanmalar,Harmonikler,Pik Akımlardan Korumaya Çalişmak Aynı Zamanda Ani Enerji Kesintilerinde Besledigi Yüke Elektrik Kesintisini Hissettirmeden Kendi Ürettigi Gerilimle Enerji sağlamak Olarak Tanımlaya Biliriz.Bürolarınızda veya evinizde kullanmakta olduğunuz bir çok cihazınız temiz ve kesintisiz bir şebeke eksikliği sebebi ile muhakkak bir ön korumaya ihtiyaç duyarlar. Aksi takdirde cihazlarınız onarılamaz donanım ve yazılım hasarlarına maruz kalabilirler.
İşte kesintisiz güç kaynakları cihazlarınızı bu tür sorunlara karşı korumak için üretilirler.makinelerinizin koruma altına alınmasının en doğru ölçümü cihazlarınızın ve iletişim sistemlerinizin enerji kesilmesi yada kirliliğin neticesinde ne kadar zaman devre dışı kalabileceği ve bunun doğuracağı zararlar araştırılarak yapılabilir. Yapılan büyük endüstriyel araştırmalar tipik bilgisayar ve iletişim sistemlerinin her ay 120' den fazla enerji (güç) sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Bu sorunlar sistemlerinizde gözünüze çarpan yada çarpmayan bir çok zarara neden olur. Birçok durumda kesintisiz güç kaynaklarının önemi basit bir hesaplamayla anlaşılabilir. Bitirilmesi uzun zaman alan çalışmalarınız anlık brownout (gerilim düşüklüğü) nedeniyle kaybolabilir. İşletme bu durumun doğurduğu yüksek maliyetli yeniden çalışmalara yada geri konulamaz kayıplara uğrayabilir.
Fakat sisteme dahil edilebilecek birkaç yüz dolarlık kesintisiz güç kaynagı ile toplam bir korumaya sahip olunarak çalışılacak, bunun gibi olaylar kimsenin dikkatini çekmeden atlatılacaktır. Güç koruması ihtiyacı küçük masa üstü bilgisayarlarla sınırlı değildir. Bölgesel ve genişletilmiş ağ (LAN/WAN) sistemlerinin kullanımının artması, büroların enerji sorunundan daha da fazla etkilenmelerine neden olmaktadır. Çünkü bu ağlardaki dosyaların büyük bir bölümü çok yüksek hızlı ana makinede bulunurlar.
Ana makineye ulaşabilecek olan brownout kendisine bağlı elli yada altmış kullanıcının da zarar görmesine neden olacaktır. Bu tür sistemlerde çoğunlukla operatör bulundurulmadığından güç koruması otomatik yapılmalıdır. Günümüzün iletişim sistemleri de gelişen teknolojiden paylarını alarak her geçen gün dijital teknolojiyi daha fazla kullanır duruma gelmişlerdir.
Bu durum getirdiği bir çok kolaylığın yanında, sistemlerin temiz ve kesintisiz enerji bağımlılıklarını arttırmıştır. Dolayısıyla bilgisayar sistemlerindeki, enerji sorunlarından kaynaklanan devre dışı kalmaları acı verici ise, iletişim sistemlerininki ölümdür. Çünkü günümüzde iş yönetiminin büyük bir bölümü iletişimli otomasyondan yararlanmaktadır. Brownout' lar AC şehir şebekesindeki anlık seviye düşmeleridir.
Genellikle civardaki yüksek güç gereksinimi olan makinelerin devreye girmesiyle meydana gelirler. Büro ortamında bu makinelere örnek olarak klima sistemlerini ve lazer yazıcıları gösterebiliriz. Brownout' lar gözle görünmediğinden (örneğin ışıklandırılmada anlaşılmazlar) sistemlerinize tesir edebilir. Direk olarak sistemlerinizi bozmasalar dahi sistemlerin elektronik elemanlarının ömürlerini kısaltırlar. Yapılan araştırmalar günde en az dört kez brownout meydana gelebileceği anlaşılmıştır.
Şehir şebeke geriliminde meydana gelen brownout' lardan hemen sonra gerilimin tekrar normale çıkmaya çalıştığı durumlarda normal seviyenin çok üzerine çıkabilen gerilim yükselmeleri meydana gelebilir ve kesinlikle önlem almayı gerektirirler. Aksi takdirde sistemlerinizin donanımlarına zarar verebilir. Görüldüğü gibi hassas sistemlerinizi bütün bu şebeke geriliminden gelebilecek olumsuzluklara karşı koruyabilecek tek sistem KGK' lardır.Kesintisiz Güç Kaynakları Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin guckaynagi.net'bakınız
Farklı bir yorumla açıklamak gerekirse;
Kesintisiz Güç Kaynakları
Şehir geriliminin dalgalı veya aşırı yüklü olması PC bileşenlerine ciddi zararlar verebilir. Elektrik kesilmesi durumunda çok değerli bilgilerinizin kaybı söz konusu olabilir. Bu tür tehlikelerden sakınmanın en iyi yolu UPS sistemleri kullanmaktan geçiyor.
Kullandığımız şehir geriliminin hem elektronik cihazlarınızı hem de verilerinizi büyük bir riske soktuğunu biliyor muydunuz? Gerilimde ani kesilmeler, aşırı yüklenme durumu ve düzensiz frekans değişimleri, kimi küçük birer felaket niteliğinde birçok soruna yol açabilir; bu sorunların kapsamı sistemin çökmesinden tutun da veri kaybına, kilitlenmelere, hatta donanımların bozulmasına kadar değişebilir.
Bu tarz olumsuzluklara karşı tedbirli olmak isteyenler için bir çözüm elbette mevcut: Sisteminizin böyle bir tehdit altında olmasını istemiyorsanız size tavsiyemiz PC'niz ile şehir gerilimi arasına bir kesintisiz güç kaynağı (UPS: Uninterruptable Power Suply) bağlamanız olacaktır.
Gerilimde yaşanan ani kesintiler birçok sorunu da beraberinde getirir. Bunlardan elektrikli ev aletleri bile olumsuz yönde etkilenirken, daha hassas cihazlar olan PC'lerin maruz kaldığı tehlikeyi varın siz hesaplayın. Kimi kullanıcılar verilerini düzenli olarak yedeklemenin kendilerini bu tehlikeden uzak tuttuğunu düşünebilir, ancak küçük bir ofiste verilerin yedeklenmesinin üzerinden henüz birkaç saat geçmişken ülkemizde hiç de nadir yaşanmayan bir olayın gerçekleştiğini, yani elektriğin kesildiğini varsayalım. Son yedeklemeden bu yana kaydedilmemiş tüm verilerin kaybolması söz konusu olabilir.
Bunun üzerine aynı verileri tekrar girmek için harcanan işgücü ve zaman kaybını, dahası şehir geriliminin ne zaman geri geleceğinin belli olmadığını da katarsanız en azından yarım iş gününün boşu boşuna harcanacağı ve maliyetlerin artacağı ortaya çıkar. Üstelik sadece kesintiler değil, gerilimdeki dalgalanma, parazitler, aşırı yüklemeler ve sinüs dalgasından sapma gibi istenmeyen diğer durumlar da PC'leri daha ciddi şekilde etkileyebilen benzer sorunlara yol açabilir.
Oysa dikkatli şekilde seçilmiş ve olması gerektiği gibi bağlanmış bir UPS, yani kesintisiz güç kaynağı verilerinizin ve onca yatırım yaptığınız teknik donanımın, en azından bu şekilde zarar görmeyeceğinin garantisidir. Bu araçların genel çalışma prensibi gerilimin kesilmesi durumunda bunu bağlı olan yüke (sözgelimi monitör, bilgisayar ve doğrudan şehir cereyanına bağlanan diğer bileşenler) hissettirmeden devreye girerek kapasitesiyle orantılı bir süre boyunca beslemek ve / veya gerilim değerlerini filtreleyerek sistemleri parazitten ve aşırı yüklemeden korumaktır. Besleme süresi yükün çektiği güce göre azalacak ya da artacaktır; yine de verilerinizi kaydetmenizi ve sistemi güvenli şekilde kapatmanızı sağlayacak kadar uzun olmalıdır. Bir kesintisiz güç kaynağı alırken dikkat etmeniz gerekenlere geçmeden önce, dilerseniz bu cihazların türleri ve bunlar arasındaki farklılıklar üzerinde duralım.
Kategorilere göre ayrım: Off-line, On-line ve Line interactive
Hepsi aşağı yukarı aynı prensiplerle işlese de, kesintisiz güç kaynakları arasında da farklılıklar mevcut. İlk ayrım bu cihazların on-line ya da off-line olmasıyla ilgili.
Off-line sistemler:
Off-line UPS sistemleri yüke bağlanmalarına rağmen aktif değillerdir, yani yük kesintisiz güç kaynağı değil, gerilim hattı tarafından beslenir. Bu gerilim hattında bir sorun meydana geldiğinde (örneğin elektrik kesildiğinde) off-line UPS sistemleri otomatik olarak devreye girerler. Gerilim dönüştürücünün sürekli hazır olması durumu bu tür sistemlerde Hot Standby olarak adlandırılır.
Gerilim dönüştürücünün, gerilim hattının değişiklik göstermesi ile birlikte çalışmaya başlaması durumuna da Cold Standby adı verilir. Bu ürünler gerilim hattındaki dalgalamaları da filtreler, ancak çıkış geriliminin sürekliliğini kontrol etmezler; yani belli bir değerde sabitlenemez ve çıkış gerilimini az da olsa belli bir hata payı ile oluştururlar. Bu UPS türü PC'lerde çok kullanılıyor, bunun başta gelen sebeplerinden biri de fiyatlarının oldukça hesaplı olması. Dezavantajı ise gerilim değişiminde devreye girene kadar 2 ila 7 milisaniye arasında bir zaman harcaması.
Dolayısıyla kullanıcının hissetmesi zor bile olsa, bu tür bir kesintisiz güç kaynağı kullanılacaksa bu gecikmeye alışmak gerekiyor.
On-line Sistemler
On-line sistemler sürekli çalışır, çeşitli ayar mekanizmaları sayesinde çıkış gerilimini optimal bir sinüs dalgası içinde tutarlar. Gerilim hattındaki parazit böylelikle filtrelenir, frekans ve genlik (amplitüd) belli bir değerde tutulur. Bu tür sistemler de kendi içinde ayrılıyorlar. Bunlardan biri Double Conversion güç kaynakları.
Double Conversion UPS: Bu tip güç kaynağında gerilim hattındaki dengesizlikler filtreleniyor. Filtreleme işlemi, gerilimin pillere aktarılması, burada bekletilmesi ve bir devre sayesinde tekrardan 50Hz’e getirilerek yükü beslemesi ile gerçekleşiyor. İşlem esnasında bu sistemin devre dışı kalması ve fazlaca bekletilmesi durumunda, anında bir bypass devresi kontrolü ele alıyor ve yükü beslemeye devam ediyor. Bu tip güç kaynaklarında aküler sürekli şarj ediliyor. Aşırı şarj durumu yaşandığında ve toleransın üzerine çıkıldığında güç kaynağı kendisini gerilim devresinden kesip tek başına yükü besleme işlemine giriyor.
Bu çalışmanın ne kadar sürdüğü, ürünlerin sahip olduğu akülerin teknik değerlerine bağlı. Bu tip bir güç kaynağının dezavantajı ise elektronik filtrenin girişte meydana cos phi = 0.9 değerini oluşturması. Yani gerilim hattının geri tepmesinde yüksek dalgalanmalar meydana geliyor. Diğer bir dezavantaj ise akülerin zamanla 80 – 92 % kapasite ile çalışır hale gelmesi
Bir diğer on-line UPS türü ise Delta Conversion olarak adlandırılıyor.
Delta Conversion UPS
Delta Conversion kesintisiz güç kaynakları, Double Conversion güç kaynaklarının daha gelişmiş bir versiyonu. Başta gelen fark, cihazın girişinde bir delta dönüştürücüsünün yer alması. Bu dönüştürücünün görevi akülerin şarj işlemlerini kontrol altında tutmak. Yani giriş gerilimi ayarlanarak bir denge oluşturuluyor ve cos phi =1 değeri elde ediliyor. Buna ek olarak delta dönüştürücüsü performansı direkt yüke iletebiliyor. Sistemin devre dışı kalması durumunda burada da bir bypass devresi kontrolü alıyor. Farklı olarak bu sistemde de bir ana kontrol ünitesi var ve delta dönüştürücüsüyle senkronize bir şekilde çift yönlü olarak çalışıp aşırı yüklemelerin önüne geçiyor.
Bu sistemin amacı Double Conversion güç kayaklarının sahip olduğu dezavantajları yok etmek. Dolayısıyla bu sistemin gerilim hattına herhangi bir ters etkisi yok, ayrıca cos phi’nin düzeltilmiş değeri sayesinde performans kaybı da çok düşük.
Line Interactive (Hybrid UPS)
Off-line UPS ailesinden gelen Line interactive güç kaynakları, bazı farklılıkları ile online UPS sistemlere de benziyorlar, çünkü on-line sistemlerde görmeye alıştığımız otomatik voltaj regülatörü sayesinde off-line UPS’lerden daha iyi bir koruma sağlıyorlar ve on-line UPS’lerden daha ucuzlar. Bu ürün ailesinde off-line sistemlerine ek olarak bir gerilim dengeleme ünitesi var. Her iki tasarımın da iyi noktalarını bir araya getirdiği için bazı kaynaklarda Hybrid UPS olarak da adlandırılıyor. Bu ünitenin görevi, gerilim toleransının üstüne çıkıldığında sistemi sürekli olarak çalıştırması. Bu sayede herhangi bir zaman kaybı da meydana gelmiyor.
UPS sistemler, size sağlayacağı yararlar ve çeşitleri hakkında verdiğimiz genel bilgilerin ardından sıra geldi hangisini seçeceğinize ve seçme aşamasında dikkat etmeniz gerekenlere :
UPS’in seçimi: En çok dikkat edilmesi gerekenler
Bir UPS’den beklenen, belli bir süre içinde stabil bir frekans değeri ile genlik (amplitüd) ve sinüs dalgasını verebilmesidir. Bu, cihazların anında çalışmalarının önündeki en büyük engel. Alacağınız kesintisiz güç kaynağı donanım hatalarına yol açmadan, verilerin yedeklenmesi için yeterli vakti tanımalı.
Kesintisiz güç kaynaklarında dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar ise fazla bir yer kaplamaması, aşırı ısınmaması ve geri gönderilen tepe dalgalar yüzünden içteki gerilim hattını olumsuz yönde etkilememesi. Alacağınız üründe yukarıdakilere ek olarak düşük güç tüketimi, stabilite, uzaktan kontrol ve otomatik kapatma gibi özellikleri de aramalısınız. Özellikle otomatik kapatma özelliği bir ürünü satın alırken tercih sebebi olmalıdır, çünkü bu sayede donanım güvenliği daha etkili bir şekilde sağlanabiliyor.
Tabii UPS’in güç durumu da oldukça önemli. Alacağınız cihaz, beslemesi gereken yükten en az %25 daha fazla güç değerine sahip olmalıdır. Ayrıca dayanma süresinin mümkün olduğunca yüksek olması gerekir. Bağladığınız yüke göre UPS cihazının en azından 10 dakika dayanabilmesi gereklidir. Tepe ve efektif çıkış gerilim değerleri de büyük önem taşıyor. Bunu belirlemek için de UPS’i bağlamak istediğiniz yüklerin bu değerlerini bilmeniz gerekiyor.
Bunun için yüklerin çektiği güç değerlerine bakın. Watt değerleri yazılmayan ürünlerde bunu akım (Amper) ve gerilim (Volt) değerlerini çarparak bulabilirsiniz. İşyerinde hayati önem taşıyan bilgileri içeren bilgisayarlar ve kesintiye kesinlikle tahammülü olmayan profesyonel kullanıcılar için en iyi seçim online sistemler olacaktır. Yukarıda anlattığımız gibi, bu tür cihazlar içlerinde oluşturdukları gerilim beslemesi sayesinde kesintisiz güç sağlıyorlar. Offline cihazların gerilim hattının kesilmesi durumunda devreye girdiğini söylemiştik. Ev PC'leri için bu tür bir kesintisiz güç kaynağı yeterli, zaten bu cins güç kaynaklarının fiyatları da oldukça düşük. Beslenmesi gereken yük bir sunucu olduğunda, on-line ve off-line teknolojisinin bir karışımı olan Line interactive UPS sistemleri tercih edilmeli. Bu sistemler çok kısa geçiş süresi ve başarılı filtreleme performansı ile iyi bir seçim teşkil ediyor.
Daha düzenli güç seçenekleri
Elektrik şebekesinin düzenli bir akım sağlayamadığı durumlarda kullanacağınız çeşitli aygıtlar, bilgisayarlarınızın ve bileşenlerinin ömrünü uzatır. İsterseniz bu aygıtlara kısaca bir bakalım:
Surge protectors
Dalga koruyucusu olarak adlandırılan bu aygıtlar PC sistemlerini yüksek voltaja karşı korur. Bu ürünlerin kalitelerini çalışma voltajı ve çalışma hızı belirler. Yani hangi voltaj değerine ne kadar hızlı erişebildiği önemlidir. Ülkemizde çok fazla görülmeyen bu tür cihazların en büyük dezavantajı uzun bir kullanım süresinden sonra, hala çalışıp çalışmadıklarının anlaşılamaması.
Power/Line Conditioner
Power/Line Conditioner ya da Regülatör, elektrik hattındaki gürültüyü filtreler ve yüksek ile düşük voltajı sabitler. Bu ürünler kapasitelerine göre oldukça pahalı cihazlardır.
Standby Güç Kaynağı (SPS)
Standby güç kaynakları AC’den şarj edilen akülerden oluşurlar. Bir kesinti durumunda bilgisayar hemen akülere yönlendirilir. Bilgisayar doğrudan akülere bağlı olmadığın için çok kısa da olsa bir aktarma süresi meydana gelir. Kısacası, bir SPS alırken bu aktarma süresine dikkat edilmelidir.
Uninterruptable Power Supply (UPS):
Standby güç kaynakları gibi UPS’ler de akü kullanır. Aradaki fark bu akülerin bilgisayarlara doğrudan bağlı olmasıdır. Bu yüzden herhangi bir aktarma süresi yoktur ve daha güvenlidir. Diğer bir avantajı ise akülerin bilgisayarlara her zaman sabit ve güvenilir bir akım sağlamasıdır, yani UPS’ler regülatör görevini de üstlenirler.
UPS seçiminde kullanılmak istenilen maksimum süre ve bağlanacak aygıtların çekeceği akım önemli rol oynar. Her cihazın arkasında, güç kaynaklarında bulunan etiketlerde o cihazı n kaç watt gücünde olduğu yazar. Burada toplam gereksinim hesaplandıktan sonra %25’e kadar bir ekleme yapılması gerekir.
Çalışma süresi için de 5 dakika sistemleri kapatmak için uygundur.
UPS’LERİ TANIYALIM
UPS cihazlarını genel olarak üçe ayırmak mümkün. Bunların neler olduğu ve hangi özelliklerine göre ayrıldıkları hakkı nda kısaca bilgi verelim.
1- Offline UPS
Bu tür cihazlar bağlı olan cihazları gerilim kesilmelerine ve gerilimdeki bozukluklara karşı korurlar. Gerilim hattına direkt olarak bağlanan bu cihazlar, gerilim kesildiğinde ortalama 4 ms içinde devreye girerler.
2- Online UPS
Gerilim kesilmeleri, gerilim bozuklukları, aşırı yüklenmeler, dalga gerilimleri, frekans değişiklikleri ve harmonik tepe dalgaları bu cihazlarda kontrol edilir. Sürekli bir besleme sağlar. Online UPS'ler gerçek anlamda kesintisiz güç kaynaklarıdırlar.
3- Line Interactive (Hybrid UPS)
Gerilim kesilmeleri, gerilim bozuklukları ve aşırı yüklenmelere ek olarak dalga gerilimlerini de kontrol eder, sahip olduğu otomatik voltaj regülatörü ile de gerilim değerini sabit tutarlar. Burada da aküler gerilim kesildiğinde belirli bir süre içinde devreye girer.
Ups'lerin düzgün çalışması için
UPS, hat geriliminin 200V ile maksimum 250 Volt arasındaki değerlerinde normal çalışabilmeli,
- Çıkış gerilimi 230 Volt olmalı ve maksimum ± % 5-10 sapmayı geçmemeli,
- Aşırı yüklenme ve kısa devre korumasına sahip olmalı,
- Alt ve üst gerilim dalgalanmalarını karşılayabilmeli,
- Güvenilir bir işleyişe sahip olmalı,
- Besleyeceği yükten %25 oranında daha yüksek bir değerde olmalı,
- Güç kesilmesi durumunda en azından 10 dakika dayanabilmeli,
- PC bağlantısına sahip olmalı ve kontrol yazılımlarıyla desteklenmeli.
|
|
|
Jeneratör Devreye Giriyor Fakat UPS Aküden Çalışmaya Devam Ediyor?
Jeneratörün çalışması ile sağladığı gerilim ve frekans sabit olmayıp dalgalı olabilir; daha çok gerilim toleranslar içerisinde olsa bile frekans 47.5 – 52.5 Hz toleransının dışında olabilir ya da anlık gerilim ve frekasta değişimler olabilir.Jeneratör arızası gbi görünen bu durumu yetkili servise bildiriniz. |
|
|
Tüm cihazları acınca ups by-pass yapması hakkında
Tüm sistemi aynı anda açdığınız zaman UPS By-pass'a geçiyorsa UPS Kapasiteniz olması gerekenden düşüktür. Fakat UPS kapasitesi yeterli fakat yinede by-pass hattına geçiyorsa kuru akü grubunuzda yada güç kaynağı invertör bölümünde arıza olabilir. |
|
|
Elektrik Kesintilerinde 15 dk. Dayanması gereken Ups, 5 dakikada kapanıyor. Sebebi Nedir?
Bilgisayarım UPS takılı iken elektrik kesintisi oluyor. Ups kitapçığında 15 dk. dayanma süresi yazıyor. Fakat böyle durumlarda 5 dk. fazla dayanmıyor. Ups Kapanıyor ise ups inizde bir problem vardır?. Böyle dirimlerde bilgisayarınızın anakartını yakma ihtimaliniz var. Daha detaylı bilgi için lütfen mail atınız |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|