|
|
|
Ups nedir |
|
Ups Nedir?
Teknolojinin ilerlemesi ve hayatımızdaki kritik yüklerin sayısının artması ile ihtiyaç duyulan saf ve temiz enerjinin sağlanmasındaki en önemli ve etkin oyuncudur Kesintisiz Güç Kaynakları. Ups Türkçe anlamı (Kesintisiz güç kaynağı) veya KGK - İngilizce olarak Uninterruptible Power Supply Kelimesinin kısaltılmış başharflerini içeren yüksek teknoloji ürünü gelişmiş bir elektriksel dengesizliklerden korunma aracıdır.
Ups; Günümüzde yaygın kullanımı giderek artan Enerji ihtiyacı ve gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği hassas elektronik cihazlar için olmazsa olmaz bir teknoloji harikasıdır. Bugün ülkemizde ve dünyada Kesintisiz güç kaynakları (KGK) UPS Sistemi kullanılmayan bir alan neredeyse kalmamıştır. Kesintisiz elektrik ihtiyacı tüm sektörler için bir ihtiyaç haline gelmiştir. Kesintisiz güç kaynağı (UPS) anlamından da çıkarılabileceği gibi elektrik gücünü elektrikle çalışan bir aygıta elektrik kesintisinin yaşandığı durumlarda içerisinde bulunan kuru akü grubu vasıtası ile non stop enerji vermeye devam eden sistemlerdir. Bu noktada non-stop enerji akışının devam etmesi bir güç kaynağı sistemi için çok büyük önem arz etmektedir.
Aksi durumda elektrik kesintisinde bağlı olduğu elektronik cihaza kesintisiz enerji sağlayamayan bir UPS Sistemi asıl işlevini yerine getirmemiş sayılır. Kesintisiz guc kaynaklari farklı güç ve teknolojilerde üretilebilir. Aşağıda bu hususlara değinilmiştir. Online U.P.S. sistemleri güvenli enerji temini konusunda en etkili teknolojiye sahiptir. Kesintisiz guc kaynaklari sürekli devrede kalırlar ve elektrik kesintilerin de, kesintinin yük tarafından hissedilmesini engeller. Bunun dışında şebekede meydana gelebilecek dalgalanmalardan, istenmeyen bozucu etkilerden yükü korur.
Teknolojinin ilerlemesi ve hayatımızdaki kritik yüklerin sayısının artması ile ihtiyaç duyulan saf ve temiz enerjinin sağlanmasındaki en önemli ve etkin oyuncudur Kesıntısız Guc kaynakları. Sürekli devrede kalırlar ve elektrik kesintilerin de, kesintinin yük tarafından hissedilmesini engeller. Bunun dışında şebekede meydana gelebilecek dalgalanmalardan, istenmeyen bozucu etkilerden yükü korur. Kesintisiz Güç Kaynagı (U.P.S.) Çeşitleri Nelerdir? Off-line cihazlar (Regülasyonsuz) Bu teknolojiye sahip cihazlar, şebekeyi yüke direkt olarak verir. Genel anlamda yükün direkt olarak şebekeden beslenmesidir. Ancak şebekede meydana gelebilecek kesintilerde aküler yükü beslemeye başlar. Dolayısıyla yükler elektrik kesintisini hissetmeyecektir. Şebekeyi direkt yüke aktarması dolayısıyla şebekede meydana gelecek bütün bozulmaları yük hissedecektir. Line-Interactive Cihazlar (Regülasyonlu) Off-line olarak bahsedilen KGK'dan farklı olarak şebeke yüke bir miktar düzeltilerek aktarılır.Ancak Online KGK'lar kadar yeterli düzeyde regülasyon yapılamamaktadır. Bunun dışında off-line cihazlardan bir farkı yoktur. Online Cihazlar Statik Kesintisiz Güç Kaynakları Ana hatları ile Statik Kesintisiz Güç Kaynakları şu şekilde çalışırlar; Şebekeden elde edilen AC enerji, doğrultucu kısmında doğrultularak DC enerjiye dönüştürülür. Elde edilen DC enerji ile akü grubu beslenir. Akü grubundan ve doğrultucudan alınan DC enerji, evirici kısmında tekrar AC enerjiye çevirilir ve yük beslenir. Şebeke kesildiği zaman, zaten aküler sürekli devrede olduğu için hiçbir şekilde kesinti yaşanmaz. Dinamik Kesintisiz Güç Kaynakları Dinamik tip kesintisiz güç kaynaklarında statik tip güç kaynaklarının çıkışında bir motor/generator bulunmaktadır. Çıkış motor çıkışı olduğu için elde edilen sinüs ideale yakındır. Bu tip güç kaynakları büyük endüstriyel tesisler ve kritik uygulamalarda kullanılmaktadır.
ups nedir
|
|
|
|